I dag har jeg hatt "En elefant kom marsjerende" på hjernen lenge. Jeg har dermed fått tid til å gå i dybden på denne barnesangen, og virkelig reflektere over innholdet. Hva er det som gjør denne sangen så slitesterk? Den har overlevd generasjon etter generasjon. Den dag i dag synger lettmanipulerte tanter seg opp til "19 elefanter" med elefantstemme og elefantgange (ikke et tilfeldig valgt eksempel).
Elefantgange? Det oppnås ved maksimalt lange og brede skritt, gjerne med litt bøyde knær. Matchende armbevegelser etter behov.
Men tilbake til sangen:
Selve teksten fikk meg i dag til å spørre meg selv: Hva er det vi serverer våre barn? Den representerer jo et fullstendig forskrudd virkelighetsbilde. Forfatteren har ikke engang prøvd å gjøre det mer troverdig med, skal vi si, "en elefant kom balanserende". Neida, her kliner vi til med brask og bram, og lar opptil 19 elefanter marsjere bortover edderkoppens fine spinn. Lignende tekster ble skrevet i røykfylte lokaler på 70-tallet.
Jeg vil oppfordre til å aldri bruke sangen uten å legge biologiske fakta om elefanter og edderkopper på bordet. Det kan nemlig få tragiske konsekvenser, det er jeg overbevist om. La meg legge fram et hypotetisk scenario:
Lille Reinert klatrer opp i et tre, og sitter der og gynger og koser seg en stund. Så med ett får han øye på en tynn, skimrende tråd som strekker seg fra treet og bort til neste tre. Langt bak i bevisstheten begynner velkjente strofer å surre: "en elefant kom marsjerende..." En elefant?, tenker Reinert. Tåler den en elefant, så tåler den vel meg? Du kan selv tenke deg resten.
Hvor vil jeg med dette? Jeg er neimen ikke sikker. Vet bare at jeg, etter 19 animerte vers, er klar for å legge sangen bak meg for en stund. Jeg er også interessert i å få en fysikers vinkling på det hele. Kunne det vært mulig, med riktig vektarm, riktig spenning i tråden, riktig plassering av elefanten osv, å sette en elefant på en edderkopp-tråd? Eller 19? (Det ville i så fall kreve en usannsynlig lang tråd, men det er en annen sak. Eller marsjerte kanskje ikke alle 19 over samtidig? Kanskje de gikk en og en? Det sier sangen ingenting om).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Sangen er i tråd med fler av våre gamle barne sanger litt på kanten vil jeg si.. Jeg skjønte ikke noe av dette: Og så kommer Anne,
melker oppi spanne'.
Nå må de stå stille,
ellers kan hun spille. -
Siden ut på kvelden
strør hun salt på hellen;
Sikke-sikke-sikke-sikke-sikk-sikk-sikk ( utdrag fra "å jeg vet en ster") En smule forvirrende for en liten en med en mor som heter Anne? :)
´En elefant kom marsjerende` inneholder mange skjulte nivåer i innholdet. JEg må innrømme at jeg har reflektert lite over de. Og senest på søndag sang jeg denne med niesen min. Jeg tror ikke hun er klar for biologiske forklaringer om dyr på en stund ennå. Men kanskje om noen år.
Elisabeth og jeg gikk tur nå, og gjett hva vi så? Akkurat. En elefant. Men den hadde ikke fått med seg flere elefanter. Så hadde det ikke vært for en haug kameler som stod der, så hadde den nok vært litt ensom.
Ensomme elefanter er aldri bra. Og Rachel: Kan hjelpe deg å tolke denne hvis du vil, men skjønner at det kan gå i kluss hvis du blander inn Anne Stanger:)
Ifølge min bror så finnes det en teori at én cm tjukk edderkopptråd er nok til å holde igjen et helt fly! Så det burde kanskje vært nok for opptil 19 elefanter? Sangen sier jo ingenting om tykkelsen på tråden, gjør den det? Men altså kun én cm burde være nok. Skal innrømme at jeg ikke er helt overbevist av denne teorien, men han mener matematikken stemmer. (Det skal stå i en eller annen utgave av illustrert vitenskap.)
Gir dette håp til en ellers så urealistisk barnesang...?
Mjo. Ikke det at jeg har sett noen så tjukk edderkopptråd-kanskje bortsett fra i Ringenes Herre og Spider Man. Kanskje det er der Illustrert Vitenskap også har det fra? Spidermantrådene viste seg jo å kunne holde igjen et tog i fart, så hvorfor ikke 19 elefanter. Jo - håpet gryr. Bare det ikke er snakk om Ringenes Herre-elefantene, for de er ingen smågutter.
Inspirerende lesning. Det eneste å utsette er vel at den kunne vært lengre. Såpass viktig og underholdende var den. Posten altså. Det er viktig å presisere. Ellers kunne det jo oppstått forvirring om hva jeg mente med "den". Jeg kunne kanskje ment edderkopptråden. Men det gjorde jeg altså ikke.
Og med det har jeg også gitt eksempel på hvor viktig det er å presisere sine påstander. Dersom alt som blir sagt ligger i en gråsone blir det mye forvirring, vranglære og uvitenhet. Og slikt kan vi jo ikke ha.
PS! (Jeg skriver et PS fordi dette ikke har noe med posten din eller kommentaren min og gjøre.) Det er deilig å se at det er flere enn meg som liker "Perler for svin". Trodde jeg var den eneste som tok humoren. Neida. Det gjorde jeg ikke. Nå lyver jeg. Men har ikke møtt andre enn meg, og deg, som liker den. Og med den mener jeg altså "Perler for svin" og ikke denne kommentaren eller bloggposten.
"En elefant kom marsjerende
bort over edderkoppens fine spinn,
syntes at veien var så int'ressant
at han ville ha med seg en annen elefant"
Magna, vi kommer med et gledens bud: Vi har låst gåten bak denne mystiske barnesangen! Det står jo at elefanten syntes at veien var interessant. Altså må elefanten ha gått på en vei! Om veien var interessant pga edderkoppspinnet er uvisst, men kan jo antas.
Takk for herlig engasjement! Koser meg med det. Slik jeg har forstått det, så gikk disse elefantene på en vei BESTÅENDE av edderkoppspinn. Hvis det faktisk skulle vise seg at det i virkeligheten bare er snakk om edderkoppspinn strødd ut på en vanlig grusvei - ja, da blir jeg på grensen til knallskuffa. Da kan en begynne å snakke om misvisende tekst, Leiv M. Jeg velger å forbli salig i min tro på at vandringen i sangen kun består av edderkoppspinn og balansekunst på høyt nivå. Jeg kan til og med strekke meg så langt som å si at jeg kan sammenligne den med Bibelen: det er ikke alt vi skal forstå i dette livet.
snilemagna.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading snilemagna.blogspot.com every day.
advance loan
payday loans online
Post a Comment